Reklama

Przemysł Zbrojeniowy

IDET 2017: Mobilne kuchnie polowe z Czech wjadą na polski rynek?

Czeski producent przyczep, firma Agados, prezentuje podczas targów IDET 2017 w Brnie swoją ofertę mobilnych kuchni polowych. Na ekspozycji znalazły się dwie najnowsze konstrukcje tej marki, nagrodzony na targach model PK-4 oraz wystawiany po raz pierwszy typ PK-6. Firma aktualnie przygotowuje się do wejścia na rynek polski.

Mobilne kuchnie polowe czeskiej firmy Agados są prezentowane na targach IDET 2017 jako główna część oferty dedykowanej zagranicznym siłom zbrojnym i służbom publicznym. Na ekspozycji znalazły się dwie najnowsze konstrukcje tej marki, nagrodzony na targach model PK-4 oraz wersja rozszerzona PK-6. Obie prezentowane kuchnie mają strukturę modułową, co umożliwia dostosowanie ich układu do bieżących potrzeb i możliwości operacyjnych. Większość zainstalowanych modułów może być również użytkowana oddzielnie, poza całą strukturą.

Kuchnia Czechy
Fot. A. Hładij / Defence24.pl.

Bazową wersją kuchni polowej Agados jest model PK-4, który pozwala zapewnić kompletną obsługę żywieniową dla grup liczących do 350 osób. Stalowa konstrukcja umocowana na jednoosiowej platformie mobilnej dysponuje czterema punktami mocowania z możliwością możliwościach rekonfiguracji, zależnie od typu przeznaczenia. W standardzie system składa się z kuchenki konwekcyjnej, szybkowaru o pojemności 125 litrów oraz dwóch kotłów o różnym przeznaczeniu, o pojemności odpowiednio 78 i 125 litrów. Układ uzupełniający stanowią dwa moduły chłodnicze o pojemności 400 litrów każdy oraz dodatkowa kuchenka z rusztem. Samo przygotowanie całego składu do działania w układzie bazowym ma zajmować w przybliżeniu 30 minut.

Kuchnia polowa w wersji PK-6 to system cięższy i bardziej rozbudowany względem PK-4. Bazuje na dwuosiowej platformie mobilnej przystosowanej do rozstawienia w trudnym terenie. W zakres dostępnych modułów wchodzą wszystkie pasujące do wersji PK-4 oraz dodatkowe dwa dedykowane wersji rozszerzonej: zbiornik na wodę pitną o objętości 0,5 m3 oraz kontener termiczny.

Kuchnia Czechy
Fot. A. Hładij / Defence24.pl.

Obie propozycje prezentowane na IDET 2017 należą do najnowszych konstrukcji firmy Agados – PK 4 miał swoją premierę pod koniec 2016 roku, natomiast PK 6 zadebiutował właśnie podczas targów w Brnie. Jako główna propozycja eksportowa firmy dla sektora zbrojeniowego, kuchnie polowe oferowane są również polskim służbom mundurowym. Czeskie produkty będzie można oglądać również na tegorocznej edycji Międzynarodowego Salonu Przemysłu Obronnego w Kielcach (5-8 września 2017 roku).

Działająca od 1991 roku firma Agados specjalizuje się w szeroko pojętej produkcji i dostawie przyczep na użytek cywilny i wojskowy. Poza ofertą mobilnych kuchni polowych w asortymencie spółki Agados pozostają środki transportu, m.in. przyczepy platformowe, do przewozu samochodów i motocykli, platformy mobilne dla generatorów elektryczności oraz przyczepy skrzyniowe. Produkowane są w różnych kategoriach wagowych, w przedziale od 300 do 3500 kg.

Reklama

Komentarze (4)

  1. Gość

    Naszej amii przydałyby się kuchnie polowe na jelczu w kontenerze a może dwóch , które można by tyłem parkować do siebie i łączyć. Wiadomo jaki mamy klimat i takie rozwiązania są lepsze.

    1. Tomcat

      dokładnie! można to zapakować w kontener do zabudowy "hakowiec" wciąganą na ramę stara czy jelcza, osłonięte od warunków klimatycznych, z klimą? dobrymi warunkami sanitarnymi, to by się mogło sprawdzić i w Polsce i na misjach zamiast trj cyilnej przyczepki pryśniętej oliwkową farbą. Nie rozumiem obecnej tendencji, w naszej armii są forsowane cywilne rozwiązania... kiedyś robili coś z przeznaczeniem dla wojska, legendarne Stary 266 pojeżdzą pewnie dłużej niż nowe Jelcze, nawet starr kuchnie polowe były " gniotsa nie łamiotsa" może toporne ale na pewno nie delikatne jak te dzisiejsze

  2. Jasiu

    Najpierw zamówić przekroje!!!

  3. trep

    Jeśli wychodzi dobra grochówka to brać

  4. Tak.

    Cena ?

Reklama