EDEX 2018: polski system żywienia żołnierzy podbije Egipt?

28 listopada 2018, 10:07
Zdj śniadaniowe
Potrawy z zestawów śniadaniowych racji indywidualnych – w tym w opakowaniach biodegradowalnych. Fot. M.Dura
Reklama

Na międzynarodowych targach uzbrojenia EDEX 2018 w Egipcie Polskę reprezentować będzie KADAR z Lesznowoli. Firma przedstawi w Kairze produkty kilkunastu krajowych i zagranicznych przedsiębiorstw, które, odpowiednio połączone, są w stanie zabezpieczyć systemowo wyżywienie żołnierzy i osób działających w oddaleniu od własnych baz logistycznych.

Jest to zupełnie nowe podejście, polegające na kompleksowości oferty KADAR, która zawiera nie tylko pojedyncze, często unikatowe produkty żywnościowe, wyposażenie do ich przechowywania i dystrybucji, ale również sprzęt i akcesoria niezbędne do przygotowywania i spożywania posiłków oraz rozwiązania pozwalające na zabezpieczenie żołnierzy w wodę pozyskaną ze środowiska naturalnego. Tak szeroka, odpowiednio dobrana oferta pozwala na skonstruowanie systemu, który daje możliwość zabezpieczenia wyżywienia żołnierzy lub innych osób działających w trudnych warunkach, bez potrzeby rozwijania kuchni polowych oraz organizowania skomplikowanego procesu dostaw i przygotowywania potraw z półproduktów.  

Kadar - dostawca innowacyjnych rozwiązań

Firma KADAR nie jest bezpośrednim producentem wyrobów, jednak wykorzystując wieloletnie doświadczenie swoich specjalistów oraz współpracę z kilkunastoma podmiotami w kraju i za granicą, scala pojedyncze elementy w sprawnie działający system, zapewniając właściwe zabezpieczenie żywienia dla konsumentów funkcjonujących w różnych warunkach klimatyczno-terenowych. Specjaliści KADARU wskazują swoim kontrahentom kierunek modyfikacji istniejących na rynku produktów, by w efekcie mogły być one wykorzystane przez wojsko lub inne instytucje państwowe i cywilne, które muszą być przygotowane na działania kryzysowe.

Zmiany dotyczą np. składu, opakowania, gramatury lub nawet smaku. Po wnikliwej analizie oferty rynkowej, KADAR proponuje liderom branży spożywczej i technicznej wspólne stworzenie nowych rozwiązań o cechach niespotykanych na cywilnym gruncie. Rozwiązania te dotyczą zastosowania między innymi różnych sposobów utrwalania żywności, wdrażania nowych typów opakowań, w tym opakowań ekologicznych, czy też opracowania nowatorskich systemów grzewczych.

Efektem, często wielomiesięcznych prac, są produkty o parametrach jakościowych oraz walorach smakowych i odżywczych wyższych niż dostępne na sklepowych półkach. Dla przykładu, w konserwach mięsnych nie znajdziemy MOM-u (mięsa oddzielonego mechanicznie z zasady mającego gorsze parametry żywieniowe, np. większą zawartość tłuszczu a mniejszą białka). Producenci stosują wyselekcjonowane surowce, które na każdym etapie są poddane kontroli, a wdrożone i funkcjonujące w zakładach produkcyjnych systemy zarządzania jakością dają gwarancję bezpieczeństwa wytwarzanej żywności.

image
Potrawy z zestawów obiadowych racji indywidualnych – w tym w opakowaniach biodegradowalnych. Fot. M.Dura

Kompleksowość oferty KADARU polega również na tym, że obejmuje ona zarówno indywidualne racje (które pojedyncza osoba może przygotować samodzielnie i szybko) jak również systemy do żywienia grupowego. System ten to nie tylko żywność, ale także wyposażenie pozwalające na jej przygotowanie i podanie, czyli np. podgrzewacze, szybko rozkładane namioty, stoły, taborety - proste w obsłudze oraz lekkie i łatwe do transportu. Na targach EDEX 2018 na stoisku KADARU będą pokazywane elementy pozwalające chronić żywność (np. przed kradzieżą czy sabotażem), w tym szybko rozkładane bariery z drutu kolczastego. Koncepcja ta doskonale wpisuje się w zasady tzw. Food Defence.

image
Pieczywo chrupkie i chipsy wchodzące w skład wojskowych racji żywnościowych proponowanych przez firmę Kadar. Fot. M.Dura

System żywienia

Najważniejszym elementem „systemu żywienia” proponowanego przez firmę KADAR są racje żywnościowe, stosowane zarówno do indywidualnego jak i zbiorowego (grupowego) żywienia. Każdy z jego komponentów jest  rozpatrywany pod dwoma względami:

  • funkcjonalnym (skład, wartość odżywcza i energetyczna);
  • użytkowym (sposób otwierania, użytkowania oraz skuteczność działania w każdych warunkach).

Wśród zestawów indywidualnych proponowane są zarówno racje jednoposiłkowe (o wadze nie większej niż 850 g i wartości energetycznej około 1200 – 1300 kcal), jak i całodobowe (o wadze nie większej niż 2100 g i wartości energetycznej około 3600 – 3800 kcal). W każdym z nich znajdują się dania przygotowane do podgrzewania w tradycyjnych konserwach, bądź w opakowaniach typu doypack, które cechują się niższą masą.

Racje do żywienia „grupowego” pakowane są w trzy kartony zawierające: 10 śniadań, 10 obiadów i 10 kolacji. Główne, ciepłe dania śniadaniowe, obiadowe i kolacyjne, których jest ponad 20 rodzajów, zamknięte są w specjalne barierowe opakowania (tacki) dodatkowo zabezpieczone tekturową opaską (zawierającą etykietę ze wszystkimi prawnie wymaganymi informacjami). Opaska ma za zadanie chronić konserwę przed uszkodzeniami mechanicznymi a dodatkowo, po jej podgrzaniu, może być wykorzystywana do przenoszenia całości bez niebezpieczeństwa poparzenia się.

image
Duże „konserwy” do podgrzania dla 10 osób (obiadowe i kolacyjne): Ratatouille i Indyk w sosie grzybowym. Fot. M.Dura

Cechą charakterystyczną proponowanych przez KADAR racji żywnościowych jest możliwość wyboru formy dań podawanych na ciepło. Do dyspozycji konsumentów są dania gotowe – np. mięso w sosie  z  dodatkami (makaron, ziemniaki, ryż lub kasza) -  dania typu jednogarnkowego, jak również pakowane osobno mięsa, dodatki węglowodanowe i warzywa, które z punktu widzenia konsumenta są bardziej atrakcyjne wizualnie i smakowo, gdy są osobno podgrzewane i później łączone.

image
Potrawy z zestawów śniadaniowych racji indywidualnych – w tym w opakowaniach biodegradowalnych. Fot. M.Dura

Ważnym elementem racji żywnościowych są dania (w tym wegetariańskie a nawet wegańskie) i dodatki liofilizowane: zupy, mieszanki śniadaniowe (np. owsianki) oraz desery (w tym mleczne, przygotowane według specjalnej technologii do długotrwałego – co najmniej 24-miesięcznego przechowywania w temperaturze pokojowej).

image
grzania dla 10 osób (obiadowe i kolacyjne): Ratatouille i Indyk w sosie grzybowym. Fot. M.Dura

Uzupełnieniem zestawów są produkty wspierające zachowanie higieny jamy ustnej. Proponuje się więc dla żołnierzy gumę do żucia lub pastylki słodzone ksylitolem (cukier brzozowy). Ksylitol stymuluje produkcję śliny, ma właściwości bakteriobójcze i bakteriostatyczne, przywraca właściwe pH jamy ustnej, remineralizuje szkliwo, zaślepia drobne ubytki, zapobiega zajadom, chorobom przyzębia oraz zapaleniu dziąseł. W zestawach są też elementy wspomagające żołnierza gdy jest osłabiony, zmęczony lub źle się czuje. Mogą to być np. shoty witaminowe lub żele energetyczne.

image
Shoty uzupełniające te elementy, jakie utracono w czasie obróbki produktów z racji żywnościowych. Fot. M.Dura

Strategicznym elementem racji są podgrzewacze. Do indywidualnego przygotowania potraw w puszkach aluminiowych służą podgrzewacze płomieniowe. Wygodniejsze w użyciu są natomiast bezpłomieniowe podgrzewacze chemiczne w formie specjalnej torby, z wkładem uaktywniającym się po zalaniu wodą (w wyniku reakcji egzotermicznej), w którym umieszcza się i podgrzewa jednocześnie posiłek i napój. Każda taka torba waży zaledwie kilka gramów i po złożeniu zajmuje tyle miejsca w kieszeni lub plecaku ile chusteczka.

Do żywienia grupowego proponuje się przenośne „kuchnie polowe”, które w rzeczywistości są niewielkimi torbami ważącymi około 13 kg. W takiej torbie znajdują się wszystkie elementy potrzebne do przygotowania potraw i to na kilka sposobów. Mogą to więc być podgrzewacze elektryczne (zasilane z sieci prądu zmiennego, akumulatorów, instalacji samochodowych lub znajdujących się w komplecie dwóch paneli solarnych) lub sześć grupowych bezpłomieniowych podgrzewaczy chemicznych, w których można jednocześnie umieścić zarówno potrawy, napoje jak i specjalne plastikowe torby z wodą do podgrzania (do zrobienia gorącego napoju albo przygotowania produktów liofilizowanych lub suszonych).

image
Termoizolacyjna torba/kuchnia polowa z widoczną wewnątrz jedną konserwą „grupową” do podgrzania (wewnątrz mogą być trzy takie konserwy) oraz położonym na wierzchu podgrzewaczem chemicznym. For, M.Dura

Każdy przenośny zestaw „kuchenny” zapewnia skuteczne podgrzanie żywności dla grupy do dziesięciu osób. W komplecie znajdują się także takie elementy, jak serwetki jednorazowe, miarka do nalewania wody do podgrzewaczy chemicznych, przyrządy do mieszania i serwowania potraw itp.

image
Podgrzewacz elektryczne ze znajdującą się w środku racją „grupową” dla dziesięciu osób. Fot. M.Dura

Dodatkowym elementem „systemu żywienia” są rozwiązania pozwalające na pozyskanie wody w warunkach polowych. Proponowane są więc zarówno rozwiązania indywidualne (tabletki uzdatniające i niewielkie filtry), jak i grupowe (przenośne systemy filtrujące z wydajnością 40 litrów na godzinę), które potwierdziły swoją skuteczność neutralizacji skażeń i zanieczyszczeń podczas testów w okolicach Czarnobyla.

Duże znaczenie ma fakt, że firma KADAR ma w swojej ofercie również biodegradowalne opakowania oraz akcesoria służące do spożywania posiłków np. jednorazowe talerze, tace, kubki i sztućce wykorzystywane przy żywieniu „grupowym”. Niektóre z tych produktów ulegają rozkładowi w środowisku naturalnym w ciągu około 180 dni. Takich innowacji w większości sił zbrojnych na świecie jeszcze nie ma, ale Kadar śledząc trendy i wymagania prawne, już teraz wychodzi naprzeciw temu, co niewątpliwie niedługo stanie się normą.

image
Owoce liofilizowane i suszone– w tym w opakowaniu biodegradowalnym. Fot. M.Dura

Racje dla poszczególnych grup odbiorców muszą różnić się od siebie. I tak np. pakiet dla żołnierzy wojsk specjalnych musi być bardziej kaloryczny, mniejszy wagowo i objętościowo a opakowanie nie może rzucać się w oczy, hałasować/szeleścić. Całość ma być łatwa do przygotowania i konsumpcji (także podczas marszu). Racje na klimat arktyczny powinny posiadać białe opakowania, liczba kalorii musi sięgać nawet poziomu 6000 kcal. Nie można w nich również używać produktów „mokrych” takich jak np. konserwa warzywno-mięsna, nawet w formie „torebkowej” – do odgrzania, ze względu na ryzyko zamarznięcia tego typu żywności.  Można stosować natomiast dania w postaci liofilizowanej (suszenie po zamrożeniu z zastosowaniem obniżonego ciśnienia), które wystarczy tylko zalać wodą i włożyć do podgrzewacza.

Smakowitość, to oprócz bezpieczeństwa, równie ważny aspekt akceptacji konsumenckiej, szczególnie w przypadku zawodowych sił zbrojnych. Mamy tu bowiem do czynienia z konsumentem o charakterze „stałym” (korzystającego z żywienia „racjowego” przez wiele lat), który musi otrzymywać nie tylko produkt dobry, ale również zróżnicowany (by nie występowało tzw. „znudzenie menu”). Wymóg różnorodności menu narzuca dokument STANAG-2937, w którym wskazano nie tylko to, co powinny zawierać wszystkie racje operacyjne, ale również ile powinno być ich rodzajów. I tak określono, że „21-posiłkowy, 7-dniowy cykl powinien oferować różnorodność dającą żołnierzowi do wyboru przynajmniej dwa różne posiłki dziennie przez okres 7 dni, bez powtarzania, przy czym śniadania i różne mniejsze przekąski i napoje mogą się powtarzać”.

image
Gumy i pastylki słodzone ksylitolem pomagające w utrzymaniu higieny jamy ustnej. Fot. M.Dura

Specjaliści KADARU mają jednak świadomość, że nawet przy takim zróżnicowaniu konieczne są okresowe wymiany dań przeprowadzane tak, aby żołnierze nie byli nimi znudzeni po pewnym czasie. Taki okresowy przegląd menu powinien ich zdaniem odbywać się co  dwa-trzy lata. Należy wtedy wycofać produkty posiadające najniższą z ocen (mierzonych na skali hedonicznej)  i wprowadzić nowe.

Urozmaicanie racji polega także na różnorodności wykorzystywanych w nich dodatków. Mogą to być np. różnego rodzaju specjalne batony energetyczne (o kaloryczności 150 kcal przy masie netto 35 g), proponowane w kilkunastu smakach (m.in. zbożowo-owocowy o smaku limonki, owocowo-warzywny o smaku czarnej porzeczki i buraka czy daktylowy o smaku żurawinowo-kokosowym). Mogą to być również przekąski zbożowe, owoce i warzywa liofilizowane bądź suszone.

image
W ofercie firmy Kadar jest kilkanaście rodzajów batoników energetycznych. Fot. M.Dura

Wszystkie elementy racji żywnościowych, jak i pojedyncze produkty oferowane przez KADAR, muszę być odpowiednio utrwalone, by posiadać długi termin przydatności do spożycia (minimum 27 miesięcy w temperaturze 25ºC przy wilgotności względnej otoczenia). Konserwy mięsne, warzywno-mięsne i zupy poddawane są sterylizacji – procesowi technologicznemu, w wyniku którego zniszczeniu ulegają wszystkie, zarówno wegetatywne, jak i przetrwalnikowe oraz zarodnikowe formy mikroorganizmów. Dzięki wykorzystaniu tej metody, uzyskujemy wyjałowiony i bezpieczny produkt.

Innym sposobem utrwalania żywności, z powodzeniem stosowanym do produktów wojskowych jest liofilizacja czy suszenie. Stosowanie wysokich temperatur podczas utrwalania żywności powoduje straty witamin oraz mikro i makroelementów oraz może powodować niezamierzone zmiany w smaku. Firma KADAR, bazując na zapisach  wprowadzonego w NATO specjalnego porozumienia standaryzacyjnego: STANAG 2937 „Wymagania odnośnie indywidualnych racji operacyjnych wojskowego użytku” („Requirements of individual operational rations for military use”), opracowuje  sposoby, dzięki którym można uzupełnić braki w całodobowym żywieniu żołnierzy w trudnych warunkach.

image
Przekąski przygotowane specjalnie dla targów EDEX 2018. Fot. M.Dura

STANAG ten precyzuje np. takie elementy, jak minimalna liczba kalorii (która w przypadku dziennej racji żywnościowych ogólnego użytku racji wynosi 3600 kcal), minimalna zawartość składników jak białko, witaminy, wapń, cynk, żelazo, magnez, itd.

image
Fot. M.Dura

 Co w przyszłości?

Najbliższe dni to dla KADAR czas koncentracji przed targami EDEX 2018. Spółka podejmie próbę zdobycia nowych klientów – funkcjonujących na rynku afrykańskim. Proponowane rozwiązania będą więc dostosowane do wymagań tej części świata. Wśród przedstawianych produktów znajdziemy więc przede wszystkim produkty na bazie drobiu oraz wołowiny, które zostały wyprodukowane w Polsce z zachowaniem zasad uboju halal.

Ekspozycja w Egipcie ma pokazać wszystkie cechy, jakimi charakteryzują się produkty oferowane przez Kadar: smakowitość, bezpieczeństwo, kompleksowość rozwiązań i innowacyjność. Innowacyjność ma dotyczyć także wprowadzania nowych rodzajów żywności, uwzględniającej różne preferencje żywieniowe (np. co się je w danym regionie świata). Zwiększy to różnorodność posiłków i wyeliminuje „znudzenie menu”. Do współpracy zaproszono też producentów miodów i dżemów oraz dodatków potrzebnych do funkcjonowania w gorącym klimacie (uzupełniających makro- i mikroelementy tracone w wyniku pocenia się).

image
lki słodzone ksylitolem pomagające w utrzymaniu higieny jamy ustnej. Fot. M.Dura

Po raz pierwszy zostanie też zaproponowany chleb o długim terminie przydatności do spożycia, w opakowaniu 100g, umożliwiającym zastosowanie go w składzie racji indywidualnych. Podbój nowych rynków to trudny i czasochłonny proces, ale już targi Eurosatory w Paryżu w czerwcu 2018 r. pokazały, że może się to opłacać. Oferta KADARU spodobała się na tyle, że zamówione zostały pierwsze partie testowe wybranych produktów a francuskie siły zbrojne zakupiły przenośne „kuchnie polowe” (z podgrzewaczami), które są obecnie testowane w czasie działań operacyjnych w Mali.

Wydaje się, że firma KADAR daje odpowiedź na zapotrzebowanie wielu potencjalnych grup użytkowników: strażaków, policjantów, służb ratowniczych czy nawet harcerzy. Przemyślany i sprawnie działający system żywienia jest z pewnością dobrym rozwiązaniem w sytuacjach kryzysowych (katastrofy naturalne lub inne) i sposobem na szybką pomoc ludności cywilnej i ekipom ratunkowym działającym w terenie.

image
Jedna racja żywieniowa całodzienna i jedna racja posiłkowa. Fot. M.Dura

Wystawa EDEX 2018, na której będą prezentowane produkty KADAR odbędzie się w dniach 3 do 5 grudnia 2018 r.

Reklama
KomentarzeLiczba komentarzy: 11
Reklama
Ex Smakosz
wtorek, 30 listopada 2021, 13:56

Pamiętam czasy poligonowych zestawów obiadowych typu: "Pancernik" Duża konserwa w kształcie zbliżonym do talerza. Były ziemniaki lub kasza jakieś mięso i surówka. Wrzucało się, to do ogniska i danie było gotowe. Ale to inne czasy były... Fajne to nowoczesne jedzenie. Ciekawe jak smakuje ?

miki
czwartek, 24 stycznia 2019, 23:13

NIezle produkty, polskie konserwy sa rozchwytywane za ich smak i co wazniejsze, wartosci odzywcze. Dobrze ze to chca rozpromowac, bo warto.

Zygmunt
środa, 26 grudnia 2018, 00:23

Ciekawa ta firma KADAR 3 osoby a produkuj, badają, nawet sprzęt z wojskowego z ośrodka mają. Ciekawe czy mają prawo do tego wszystkiego a może pracują w wojsku i firmę prowadzą to by było ciekawie. Nie chce się wierzyć pewno jeszcze i żywność badają dla wojska i firm dostarczającym super by było.

vrgrtgrtg
wtorek, 18 grudnia 2018, 16:35

@ktos - bo "cywile" tacy już są !!! przeciętny człowiek ma mniejsze zdolności radzenia sobie na świecie niż przeciętny piesek kundelek

hermo
piątek, 14 grudnia 2018, 15:59

Egipt nie potrzebuje w opakowaniach biodegradowalnych. Za duża bida u nich.

Dzień Śmiechały
wtorek, 4 grudnia 2018, 11:11

Exportowy HIT - piasek w proszku. ze Polski. Smaczny zdrowy i ca najważniejsze, nie wywołuje powtórnego nawrotu głodu....

vix
poniedziałek, 3 grudnia 2018, 14:58

Te smoothie wafelki to chyba nawet widziałem w biedrze. Coś ze Stovitu też kojarzę. Te mont blanc to chyba widziałem kiedyś w piotr i paweł ale to francuskie akurat. Te cuksy xylitol też widziałem gdzieś ale może w jakiejś racj mre.

JAN
sobota, 1 grudnia 2018, 10:02

W Biedronkach? To zależy.. Chyba o dżemie mówimy. Absolutnie się z tym nie zgodzę. Trzeba własnie przeczytać etykiety z Biedronki by się przekonać w czym jest różnica, cześci produktów wogóle nie znajdzie się w tej sieci ani w żadnej.

ktos
czwartek, 29 listopada 2018, 08:41

Podstawowym pytaniem jest dlaczego produkt dla wojska moze byc dobrej jakosci a ten sam produkt dla cywili jest kiepski? Producent nie wmowi mi ze nie da sie bo jakos dla MONu sie da. PRoducenci traktuja cywili jak debili ktory kupia kazd szajs. Polecam kupic jeden zestaw MRE dla wojska i porownac sklad produktow z odpowiednikami ze sklepu... mocno sie zdziwicie.

-CB-
środa, 28 listopada 2018, 22:51

Hmmm. Przynajmniej połowa tych produktów jest dostępna u nas w Biedronkach i tego typu sklepach. Reszta w troszkę bardziej specjalistycznych sklepach sportowych, militarnych itp. No nie wiem, czy tym zawojujemy świat...

Grzyb
środa, 28 listopada 2018, 12:53

Brawo, brawo, brawo!

Tweets Defence24