Reklama
Reklama

Chleb do zadań specjalnych

5 września 2014, 12:23
fot. D.Sadza/D24
fot. D.Sadza/D24
fot. BUŁECZKA-BIS
Defence24
Defence24

DOTYCZY:


Podczas targów MSPO 2014 zaprezentowano chleb przeznaczony dla wojska, który cechuje się 2-letnią przydatnością do spożycia.

Na kieleckich targach MSPO 2014 poza wystawcami oferującymi uzbrojenie pojawiły się również firmy prezentujące asortyment równie niezbędny dla żołnierza. Jedną z nich jest piekarnia Bułeczka-Bis, która przedstawiła pieczywo stworzone z myślą o armii.

Chleb wyróżnia się przede wszystkim niezwykle długą, bo aż 24-miesięczną przydatnością do spożycia. Jego wyjątkowość wynika z zastosowania wyłącznie naturalnych składników oraz  zapakowania w podwójną folię próżniową, które skutecznie chroni przed niepożądanymi czynnikami zewnętrznymi. Pieczywo nadaje się do spożycia wprost po wyjęciu z opakowania. Jak podaje producent można wydobyć z niego smak świeżo pieczonego chleba poprzez zagotowanie w wodzie lub podgrzanie w kuchence mikrofalowej.

Pieczywo żytnie pytlowe już od 14 lat jest dostarczane do polskiej armii. Towarzyszyło żołnierzom podczas misji wojskowych w Macedonii, Iraku oraz w Afganistanie. Corocznie Siły Zbrojne RP zaopatrują się w 300 ton trwałego chleba. Poza armią pieczywo trafia również do organizacji zajmujących się pomocą humanitarną, uczestników wypraw wysokogórskich, czy transoceanicznych.

(DS)

Defence24
Defence24
KomentarzeLiczba komentarzy: 7
Stefan
środa, 22 października 2014, 09:30

chleb wojskowy można kupić na stronie producenta www.sklep.buleczkabis.pl

Jarek
niedziela, 7 września 2014, 00:55

W 1991 roku,miałem okazję spróbować w jednostce wojskowej chleba z puszki z 1968 roku.Czyszczone były wówczas magazyny i trafiały się takie "delikatesy".Wspomniany chleb,poza tym,że bardzo szybko przechodził w stan sypki,odznaczał się całkiem niezłym smakiem.

ccc
piątek, 5 września 2014, 19:35

Dajcie mi przepis na ten chlebek !

jest
sobota, 6 września 2014, 01:58

http://www.buleczkabis.pl/index.php/ct-menu-item-3/ct-menu-item-5

Andy
sobota, 6 września 2014, 01:57

Ja od kwietnia piekę chleb sam na zakwasie z mąi pszennej i żytniej. do tygodnia jest świeży. Można?

pół żartem ,pół serio ale z prawej flanki
sobota, 6 września 2014, 01:40

raz i drugi kosztowałem swego czasu ; tak mniej/więcej dwudziestoletnie suchary z żelaznej porcji które rozmoczyłem we wcale nie młodszej rozpuszczonej kostce kawowo/cukrowej - żyję do dzisiaj... .Żyją również ci ,którzy mieli okazję zakupić i spożyć konserwy przetworzone z trzydziestoletnich zapasów suszonego mięsa szwedzkiej armii i sprzedawane potem na polskim rynku....

Piekarz
piątek, 5 września 2014, 23:19

A gdzie ten co zawsze na festynach wojsko piekło ? To było mistrzostwo świata w porównaniu do tego co w sklepach. A teraz na wojnie do biedry będą na zakupy jeździć :)

Reklama
Reklama
Reklama
Tweets Defence24
 
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama